به منظور گسترش و پیشبرد و ارتقای علمی پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند و توسعه کیفی نیروهای متخصص و بهبود بخشیدن به امور آموزشی و پژوهشی در زمینههای پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند، انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند تشکیل شده است.
پروبیوتیک یک مکمل خوراکی میکروبی زنده است که اثرات سودمندی بر بهبود تعادل میکروبی روده دارد به عبارت دیگر پروبیوتیکها ریزسازوارههای زندهای هستند که وقتی به مقدار کافی مصرف شوند، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان خواهند داشت. این اثرات سلامتی وسیع است اما مهمترین فواید بر کاهش بیماریهای غیرواگیر متمرکز است. به همین دلایل روند تولید و فروش این محصولات سالانه ۴.۳% در سطح جهان رشد داشته است بنابراین سیاستگذاران علمی کشور تصمیم به تدوین سند ملی توسعه پروبیوتیک ها و غذاهای فراسودمند گرفته اند.
در تدوین این سند از چارچوب طراحی خلاصه سیاستی (Policy Brief) استفاده شده است و در سه بخش شناحت، جهت گیری و نظام استقرار تدوین شده است. اطلاعات به سه روش مرور منابع علمی، بحث گروهی متمرکز ذینفعان و پرسشنامه کتبی گردآوری شده است. تحلیل ذینفعان نشان داد که حداقل چهار گروه در روند توسعه این صنعت نقش دارند: صنعت بستر ساز (وارد کنندهها و تولید کنندگان مواد اولیه)، صنعت تولید کننده (مکمل دارویی، غذای لبنی و غیرلبنی، مرغ، گاو و گوسفند و آبزیان، تولید خوراک دام و طیور)، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، گروه ناظر و سیاست گذار (مجوزدهندگان).
پیامهای حاصل از این طراحی به شرح زیر است:
نتایج تحلیل وضعیت و طراحی مداخلات نشان می دهد که نقاط تمرکز سیاست توسعه پروبیوتیک ها و غذاهای فراسودمند در هر سه حوزه قانونی سیاستی، فرهنگی رفتاری و ساختاری عملیاتی توزیع شده است و توسعه این صنعت منوط به برنامه ریزی و اجرا در هر سه حوزه هست.
|